Hoe een pc te formatteren in Windows 10 (2023)

Inhoudsopgave

Allereerst gaan we bekijken wat het betekent om een ​​pc te formatteren, de redenen voor het formatteren en de belangrijkste voordelen. Vervolgens zullen we de vereisten bekijken en alles wat we moeten doen voordat we onze computer formatteren. Ten slotte zullen we enkele aanbevelingen geven waarmee u rekening moet houden na het formatteren van de pc.

Wat is het formatteren van de pc

Opmaak is, zoals de naam ("opmaak") aangeeft,de procedure die is uitgevoerd om de gegevens op de harde schijf van onze computer te verwijderen.Dus. Als we het hebben over het formatteren van een computer, hebben we het over het elimineren van alles wat zich op het basisopslagmedium bevindt, inclusief het besturingssysteem van de computer.

Je kunt je computer formatteren om de functie van de harde schijf te veranderen, helemaal opnieuw beginnen met een nieuwe installatie van hetzelfde of een ander besturingssysteem of hem bijvoorbeeld te koop aanbieden, maar er zijn meer redenen om dat te doen en we zullen zien onderstaand.

Opmaaktypen

Er zijn twee soorten opmaak. De eerste is die van desysteemonderdeel(standaard ingesteld op C-schijf), waarbij de systeemschijf doorgaans, na het openen van het besturingssysteem, niet rechtstreeks kan worden geformatteerd en alleen kan worden bereikt tijdens het installeren van een besturingssysteem.

De tweede is voor niet-systeemschijfindeling (standaardD, E, enz.). Nadat u uw computer hebt aangezet, klikt u eenvoudig met de rechtermuisknop op de schijf en selecteert u het formaat. Houd er rekening mee dat de inhoud van de schijf wordt gewist en niet kan worden hersteld. Zorg er dus voor dat u een reservekopie maakt voordat u begint met formatteren, zoals we later ook zullen zien.

Verschillen tussen formatteren en opnieuw instellen

Dagelijks worden de termen reset en format vaak als synoniemen voor elkaar gebruikt. Het is waar dat, als we ons niet verdiepen in hun definities, we er in de volksmond naar kunnen verwijzen zonder enige verwarring te veroorzaken... maar de realiteit is dat deze termen verwijzen naar twee verschillende concepten en dat hun toepassingen totaal verschillend zijn, vooral als het gaat om om die ene aan te pakken. Het is ons systeem.

We bedoelen precies dat resetten een herstart is, of wat hetzelfde is;terugkeren naar de oorspronkelijke staatvan een systeem dat door een of andere fout is getroffen.

Terwijl, aan de andere kant, opmaak betekentverwijder dat allemaaldie zich in de opslagruimte van onze apparatuur bevindt. In die gevallen helpt het resetten bij kleine systeemproblemen, maar als het probleem ernstig is (virussen en soortgelijke problemen), is het beter om te formatteren en helemaal opnieuw te beginnen.

Voordelen van opmaak

Hoewel u dit het beste kunt vermijden en u verschillende dingen kunt proberen om uw computer goed te laten werken zonder dat u er uw toevlucht toe hoeft te nemen, kunt u, als u aarzelt om een ​​beslissing te nemen, een van de belangrijkste zijnvoordelen van opmaakop uw Windows 10-computer zijn er de volgende:

 • Eventuele virussen, wormen of malware op uw computer worden automatisch verwijderd.
 • Uw computer zal beter werken omdat systeemfouten worden geëlimineerd.
 • Alle ongewenste bestanden worden verwijderd, zelfs de bestanden die moeilijk te verwijderen zijn.
 • U kunt van de gelegenheid gebruik maken om deze op te schonen en zo meer ruimte op uw harde schijf te behouden.
 • Uw computer ziet eruit alsof hij uit de fabriek komt en presteert beter.
 • Het reorganiseert de schijfsectoren en verbetert daarmee ook de prestaties.
 • U kunt hiervan profiteren als u uw besturingssysteem helemaal opnieuw wilt wijzigen.
 • Het kan de snelste optie zijn als u meerdere problemen heeft of veel onderhoudswerkzaamheden moet uitvoeren.
 • Het is zeer effectief.

Waarom een ​​pc formatteren?

Er zijn enkele redenen waarom we kunnen merken dat het mis gaat met Windows en dat alles wat je hier gaat lezen zo snel mogelijk nodig is. Als u een van deze symptomen heeft, begin dan met het verkennen van de mogelijkhedenback-up en formatteringvoordat het te laat is, aangezien documenten en bestanden die u wilt bewaren in gevaar kunnen komen. Het kan geen kwaad om de belangrijkste in de cloud op te slaan voor meer veiligheid.

 • Het gaat niet aan

Het kan om veel verschillende redenen niet worden ingeschakeld, maar een van de oplossingen is het formatteren van de computer. Dat hoeft niet zo te zijneen softwareprobleem,maar we kunnen het controleren door te formatteren als we niet al weten wat we moeten doen. Het kan zijn dat dit het probleem niet oplost, maar dat kan ook zo zijn. Als dat niet het geval is, kunnen we het weggooien en uitzoeken wat er gebeurt.

De computer start mogelijk niet op vanwegevirusaanvallenof andere configuratiewijzigingen, zal het systeem hoogstwaarschijnlijk niet starten of opstarten omdat het besturingssysteem niet kan worden geladen. Onder deze omstandigheden wordt de computer opnieuw opgestart bij het openen van het Windows-scherm of weigert hij zelfs verder te gaan dan het DOS-scherm. Het formatteren van de harde schijf of computer is de enige manier om deze werkend te krijgen.

Door het systeem te formatteren worden alle bestanden en fouten verwijderd en wordt uw computer in een schone, nieuwe staat hersteld. Vrijwel altijd volgt de installatie van het besturingssysteem, wat betekent dat de gebruiker een nieuw systeem kan gebruiken.

 • Het inschakelen duurt lang

Als uw computer vastloopt op het laadscherm en te langzaam werkt, kan formatteren de oplossing zijn om van alles af te komen waar u last van heeft. Nadat u in het begin hebt uitgesloten dat er geen onderdeel is dat "schade" aanricht, kunt u formatterenschone applicaties of antivirus.

 • Het gaat vanzelf uit

Op dezelfde manier dat het lang duurt voordat het apparaat wordt ingeschakeld of helemaal niet wordt ingeschakeld, is het mogelijk dat het u lukt om het in te schakelen en, na korte tijd,gaat vanzelf uit zonder duidelijke reden.Als dit elke keer gebeurt dat u uw computer gebruikt, moet u deze zeker formatteren. Houd er rekening mee dat het behoorlijk gevaarlijk is als uw computer plotseling wordt afgesloten, naast de ergernis als u de wijzigingen in de verschillende programma's die u gebruikt niet opslaat. Bovendien kan het uw pc-componenten beschadigen, vooral de harde schijf.

Daarom, als je wiltbescherm uw gegevensen u uw computer gewoonlijk gebruikt om te werken, belangrijke informatie op te slaan of te studeren, kunt u deze het beste formatteren.

 • Het is erg traag

Het gaat altijd langzaam en niet alleen bijlicht. Probeer de Veilige modus, maak de hele computer schoon met specifieke programma's om rommel te verwijderen, controleer op virussen, update stuurprogramma's, besturingssysteem en browserextensies. Als niets van dit alles werkt, probeer dan te formatteren zodat het systeem start zoals het in het begin deed en beter werkt, tenminste in eerste instantie.

Als we een verschil in de snelheid van de computer ontdekken, is het tijd om dit te controleren. Een snelle computer is goed, langzamer is slecht. Het systeem is mogelijk vertraagd vanwege vele redenen, niet alleen door een virusaanval. Zelfs een upgrade van het besturingssysteem naar een hoger niveau werkt mogelijk niet, de snelheid kan zijn beïnvloed door een of meer geïnfecteerde bestanden op het systeem. Dit is wanneer het formatteren van het systeem kan helpen de oorspronkelijke snelheid van de computer te herstellen. Het betekent ook dat u uw waardevolle bestanden kwijtraakt.

 • Blauwe schermafdruk

Het kan zijn dat er een enkele schermafbeelding verschijnt en nooit meer gebeurt. Dit hoeft geen probleem te zijn, aangezien er op een bepaald moment iets kan zijn mislukt. MaarAls de schermafbeeldingen frequent voorkomen,formaat om het zo snel mogelijk op te lossen.

 • Virussen of beveiligingsproblemen

Als er iets isvirus, trojan, worm, spywareof beveiligingsprobleem waar u niet vanaf kunt komen, of die u niet kunt elimineren, kan de oplossing zijn om de computer te formatteren en opnieuw te beginnen met een schone, veiligere computer.

 • Fouten die niet worden opgelost

We proberen u oplossingen te bieden voor de meeste fouten die gewoonlijk met uw computer optreden. Als u echter alle mogelijke oplossingen hebt geprobeerd en het niet werkt, of als u het beu bent om ze regelmatig op te lossen, kunt u het beste u kiest voor opmaak en controleer of dit u niet nog een keer overkomt. Zo sluit je ook uit dat de oorzaak niets anders is, zoals een hardwareprobleem dat je moet vervangen.

Stappen vóór het formatteren

Het kan geen kwaad om af en toe te formatteren, maar er zijn een aantal interessante tips die we in gedachten moeten houden voordat we alles verwijderen. Vervolgens laten we u enkele voorgaande stappen zien die u niet mag missen als u besloten heeft te formatteren, en die u met enige regelmaat moet uitvoeren, aangezien u waarschijnlijk niet weet wanneer u deze vanwege een noodgeval nodig zult hebben.

Maak een back-up

Alformatteer de pcWe gaan alles verwijderen, absoluut alles dat is opgeslagen in het opslagsysteem van het apparaat. Daarom moeten we overwegen of er enige vorm van inhoud in zit die we mogelijk willen behouden. In dat geval hebben we twee opties:

Wij kunnen eenback-upvoltooit ons gebruikersprofiel op de computer, zodat we absoluut alles redden wat deel uitmaakt van die installatie en, meer specifiek, de gebruiker die we regelmatig gebruiken. Hiermee konden we later niet alleen de opgeslagen inhoud, zoals persoonlijke bestanden, redden, maar konden we ook de installatie 'resetten' om deze te herstellen zoals we die tot dat moment hadden.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (1)

Een andere optie is om alleen en uitsluitend debelangrijke bestandenhandmatig. We kunnen het doen met een externe opslagschijf –harde schijf, geheugenkaart, USB-flashstation...-dat zich qua opslagcapaciteit aanpast aan het aantal bestanden –en zijn gewicht-die we van de computer gaan verwijderen om op een veilige plaats te bewaren. En deze optie kunnen we uiteraard aanpassen om acloud opslagin plaats van fysieke opslag.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (2)

Met applicaties van derden, zoals FBackup, kunnen we ook zorgen voor eenback-upvan het systeem. Nadat we de applicatie hebben geïnstalleerd, zullen we de optie moeten selecteren waarmee we een nieuwe back-upkopie kunnen maken en vervolgens kunnen we de bestemming kiezen:lokaal, rood o Google Drive-en natuurlijk de opslageenheid waarop we een back-upkopie willen maken. In plaats van een eenheid kunnen we alleen d selecterenbepaalde bestanden, mappen of mappen,en dan kunnen we configureren of we willen dat het wordt gecodeerd en hoe vaak het moet worden uitgevoerd.

Download stuurprogramma's voor kritieke componenten

Voordat u de computer formatteert, moet u het merk en model van uw moederbord en andere componenten zoals de grafische kaart controleren. Op deze manier heeft u toegang tot de ondersteuningswebsite van de fabrikant en kunt u vanaf daar hetstuurprogramma's of controllersvan de hardwarecomponent in kwestie. Altijd in de laatste versie. Hiermee vermijdt u mogelijke problemen, zoals het niet kunnen installeren van de Ethernet-driver in Windows 10.

Met dit stuurprogramma zouden we al toegang tot internet moeten hebben zodra we de pc voor de eerste keer opstarten, dan zouden we de stuurprogramma's die we mogelijk missen rechtstreeks kunnen downloaden van de computer die we zojuist hebben geformatteerd.

Als je een tijdje geleden hebt geformatteerd en de stuurprogramma's ergens hebt opgeslagen, bijvoorbeeld op een USB-stick, kun je het beste proberen ze eerst bij te werken of te kijken of er een recentere versie is, om te voorkomen dat je dit probleem later tegenkomt. Mocht je het vergeten zijn en je hebt ze bewaard, dan kan het in ieder geval een goede tijdelijke oplossing zijn.

Bereid de installatiemedia voor Windows 10 voor

In het zeer mogelijke geval dat daarnaformatteer de pcMet Windows 10 willen we een schone installatie van het besturingssysteem uitvoeren. Voordat we het formatteren uitvoeren, moeten we eenWindows 10 installatiemedium.Bovendien zal het, hoewel het niet essentieel is, erg nuttig zijn bij het formatteren van de computer.

Voordownload een Windows 10-ISOEr zijn een aantal eisen waaraan we moeten voldoen:

 • internetverbinding
 • Voldoende opbergruimte
 • Een USB-flashstation met 8 GB opslagruimte of meer

Als we aan de eisen voldoen, kan datdownloadendetool MediaCreationTool.exeop onze computer en we kunnen een uitvoerbaar bestand hebben waarin we de eenvoudige stappen kunnen volgen om het proces uit te voeren. Volg eenvoudigweg de instructies die op uw Windows-computer verschijnen totdat u dit bereikt“Maak installatiemedia (USB-flashstation, dvd of ISO-bestand) voor een andere pc”en druk op volgende.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (3)

U moet Taal, Editie en Architectuur kiezen en uiteindelijk “ISO-bestand” kiezen.

Een andere praktische optie is om dit te doen door deze stappen te volgen:

 • Bezoek dewebdeMicrosoft
 • Klik op het Chrome-menu en ga naar Meer tools
 • Puls Ctrl + Mayus + M
 • Kies de iPad-optie
 • Laad de website opnieuw door op F5 te drukken
 • Kies de Windows 10-optie en bevestig
 • Kies taal, in dit geval Spaans
 • Bevestigen

Cómo formatear un PC en Windows 10 (4)

Er zijn andere downloadopties op dezelfde website, hoewel dit waarschijnlijk degene is die u zoekt.

Andere dingen die we moeten opslaan voordat we de pc formatteren

Het formatteren van onze computer houdt in dat we alles wat we hebben volledig gaan verwijderenopgeslagen op de harde schijf, zowel systeem- als persoonlijke bestanden. Bovendien zullen we deze opnieuw moeten installerenToepassingendie we dagelijks gebruiken, waarbij we mogelijk bepaalde instellingen of configuraties hebben die we later willen herstellen. We moeten met dit alles rekening houden voordat we de pc formatteren, omdat later alles wat we niet hebben opgeslagen niet meer kan worden hersteld. Dit zijn enkele dingen die u moet opslaan voordat u onze computer formatteert:

 • Bestandenpersoonlijk(Office-documenten, foto's, video's, enz.). We kunnen ze in de cloud achterlaten, op een harde schijf, pendrive of waar we maar willen. Het is noodzakelijk om de belangrijkste informatie regelmatig op te slaan om te voorkomen dat deze verloren gaat door schade aan de apparatuur.
 • Toepassingengeïnstalleerd. We kunnen een lijst maken van de applicaties die we hebben en deze downloaden om ze op een harde schijf te hebben, of waar dan ook, of gewoon weten wat we hadden. In ieder geval moeten we onze licenties, inloggegevens en meer bewaren om alles bij de hand te hebben.
 • Bladwijzersof favorieten en extensies van onzebrowser. Het opslaan van deze informatie is erg praktisch om deze later opnieuw te kunnen gebruiken.
 • Berichten en contactenvan onzemailelektronisch als ze op onze schijf zijn opgeslagen. Als dit niet het geval is, is het niet nodig deze stap te zetten.

Controleer het netwerk of de batterij

Je moetbereid uw computer voor op het formatteren, wat betekent dat u niet alleen de stuurprogramma's, installatiemedia en andere elementen krijgt die u later moet toevoegen, vooral als dit problemen oplevert, maar ook dat de computer permanent moet zijn aangesloten opnetspanning of batterijterwijl het proces wordt uitgevoerd.

Anders, als de batterij leeg raakt of als de computer tijdens het formatteren wordt losgekoppeld, zal het formatteren niet alleen niet succesvol worden voltooid, maar kan het ook problemen veroorzaken. Controleer dus of het correct is geïnstalleerd en dat u het niet voortijdig hoeft uit te schakelen. Daarom moet je op zoek gaan naar een goed moment, wanneer je tijd en zin hebt om het proces goed af te ronden. Voordat u deze beslissing neemt, moet u ervoor zorgen dat dit niet de enige mogelijke oplossing is, aangezien het in sommige gevallen voldoende kan zijn om de apparatuur schoon te maken of terug te keren naar een eerder punt waar deze goed werkte.

Hoe u de pc stap voor stap formatteert

HijPC-formatteringDit kan worden gedaan vanaf het Windows 10-besturingssysteem zelf of vanaf installatiemedia. De eenvoudigste of meest comfortabele manier voor de gebruiker is om de computer rechtstreeks vanuit Windows 10 te formatteren. We leggen echter de verschillende mogelijke manieren uit.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (5)

Met een USB-stick

Om een ​​pc vanaf een USB-stick te formatteren, hebben we uiteraard een USB-geheugen nodig als Windows 10-installatiemedia –of een ander besturingssysteem-, maar wijzig ook de BIOS-instellingen. In het BIOS van onze computer kunnen we hetopties voor opstartprioriteit; Standaard heeft de harde schijf of SSD de prioriteit, maar dat moet weloverschakelen naar USB. Op deze manier zijn de installatiemedia van Windows 10 het eerste dat wordt uitgevoerd, vóór het reeds geïnstalleerde besturingssysteem, en op deze manier kunnen we de opties ervan gebruiken.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (6)

Om de computer te laten opstarten vanaf de USB-stick, en niet vanaf de harde schijf, zoals we al zeiden, moet je deBIOS-instellingen.Dit is iets dat afhangt van het moederbord dat we in onze computer hebben geïnstalleerd, dus we moeten de exacte details vinden in de handleiding of op de website van de fabrikant. In ieder geval om het BIOS te 'openen'. Het meest voorkomende is dat we de sleutels moeten gebruikenF2, F11 of F12tijdens het opstarten, door een van deze knoppen of de Del-toets ingedrukt te houden.

Maar als we Windows 10 al eerder hebben geïnstalleerd, kunnen we hetzelfde doen dankzijUEFI. Wanneer we opnieuw opstarten door de Shift-toets ingedrukt te houden, hebben we in 'Problemen oplossen', in het gedeelte Geavanceerde opties, toegang tot de UEFI Firmware-configuratie, zodat het systeem ons in het Start-menu de mogelijkheid geeft om de installatie-eenheid te selecteren die we hebben gemaakt als het belangrijkste opstartapparaat.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (7)

Wanneer u de computer opstart vanafUSB-stick, zullen we direct het vorige scherm vinden. Er wordt ons gevraagd in welke taal we de installatie willen uitvoeren, het datum- en valutaformaat en ook het toetsenbord of de invoermethode. We hoeven alleen maar op volgende en vervolgens op te klikken'Installeer nu'.Zodra dit is gebeurd, zal het ons, indien van toepassing, vragen welke versie van het besturingssysteem we willen installeren en vervolgens zal het ons de optie geven om een ​​schone installatie uit te voeren of onze persoonlijke bestanden te behouden, voor het geval er al een eerdere installatie van Windows 10 op het apparaat, dezelfde computer.

Het belangrijkste punt ligt in de volgende stap, namelijk waar dealle opslagruimtesgedetecteerd door de computer en de verschillende partities, indien deze bestaan. Dit is waar we onderaan de optie vindenFormaat. Als we een volledig schone harde schijf willen hebben en er partities op staan, moeten we eerst elk van deze partities selecteren en vervolgens op klikkenElimineren. Zodra alle partities zijn verwijderd, hebben we nog maar één opslagstation en partitie over:als dezelfde optie-, en we zouden het moeten selecteren om er vervolgens op te klikken'Formaat'.Door op volgende te klikken en door te gaan met het begeleide proces, wordt de opmaak uitgevoerd.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (8)

Reset vanuit Windows 10 de pc

Voor deze optie moet de computer uiteraard zijn ingeschakeld en moeten we het instellingenmenu openen.Instelling. We vinden dit menu door te schrijven'instelling'in het zoekvak op de taakbalk. Vanaf hier hebben we toegang tot Update en beveiliging, daarna gaan we naar Herstel en klikken vervolgens op'Beginnen', in sectieReset deze pc.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (9)

Zodra we doorklikkenBeginnen, zal het effectief het hele begeleide proces starten. Het eerste dat zal gebeuren is dat het systeem ons zal vragen of we onze bestanden willen behouden of alles willen verwijderen. Omdat? OmdatWindows 10 opnieuw instellenIn werkelijkheid is het niet precies hetzelfde als het formatteren van de computer. Deze optie staat ons in principe toeschone ramen 10helemaal opnieuw beginnen, maar in dit geval zullen we de harde schijf niet formatteren om deze leeg te laten. We kunnen dus beslissen of we opnieuw willen beginnen, met Windows 10, met een volledig schone installatie of onze persoonlijke bestanden willen behouden, maar alle instellingen en alle geïnstalleerde apps willen verwijderen. Deschone installatie is veiligeren drastisch, maar de tweede is comfortabeler omdat het ons van veel daaropvolgende procedures bespaart. Wanneer u met belangrijke problemen wordt geconfronteerd en alles hebt opgeslagen, kunt u het beste alles verwijderen en helemaal opnieuw beginnen, omdat we niet weten waar het probleem zit.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (10)

Ook vanaf hier kan zijn wat u wiltherstel uw computer naar een vorig puntwaarin het goed werkte. Als er al bestanden zijn opgeslagen, kunt u deze hiervoor gebruiken in plaats van ze volledig te formatteren.

Om dit te doen, moet u op de computer zoeken naar deControlepaneel, u kunt het vanuit uw zoekmachine doen en daar schrijvenHerstelin uw zoekvak. Klik op deze optie, klik op Systeemherstel openen en volg de instructies door hetherstelpunt dat u het meest geschikt acht.Het kan de laatste zijn die er is, of een eerdere.

Eén optie die Windows ons biedt, is dat we zelf een herstelpunt moeten maken in plaats van een van de herstelpunten te moeten kiezen die Windows standaard heeft gemaakt. Dit is erg handigAls we belangrijke wijzigingen in ons team gaan doorvoeren, omdat het mogelijk is dat we tijdens het proces iets verkeerd doen, waardoor onze computer niet meer naar behoren werkt. Deze functie is vrij oud, maar is nog steeds behoorlijk handig voor dit soort gevallen.

Het maken van een herstelpunt is eigenlijk vrij eenvoudig en het kost ons niet meer dan een paar minuten. Om dit te doen, moeten we eerst naar de Windows-zoekmachine gaan en herstelpunt typen. Op deze manier verschijnt het eerste zoekresultaat in het venster en hoeven we er alleen maar op te klikken. Zodra dit is gebeurd, verschijnt er een nieuw venster op het scherm genaamdSysteem eigenschappenen we bevinden ons op het tabbladSysteem beveiliging.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (11)

Eenmaal hier moeten we naar de onderkant van het scherm gaan om op te drukkende knop met de tekst Makenen we zullen een naam moeten invoeren zodat we dit nieuwe herstelpunt dat we aan het maken zijn, kunnen identificeren. Als we de configuratieoptie openen en de optie Systeembescherming activeren activeren, zorgen we ervoor dat onze computer regelmatig en automatisch herstelpunten maakt.

Als u geen toegang heeft tot Windows 10, maar het is geïnstalleerd

Naar het gereedschapWindows-herstelHet is toegankelijk om de computer te formatteren, zolang Windows 10 erop is geïnstalleerd. En de gemakkelijkste en snelste manier is om er toegang toe te krijgen vanuit het besturingssysteem zelf, terwijl de computer aan staat en het bureaublad al is geladen. Als Windows 10 echter al op de computer is geïnstalleerd en we geen toegang hebben tot het besturingssysteem, zijn er alternatieven voor het pad Instellingen > Update en beveiliging > Herstel >.Geavanceerde mogelijkhedens, wat we onder normale omstandigheden zouden gebruiken, wanneer de computer correct werkt en het besturingssysteem dat ook doet.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (12)

In deze gevallen zullen we het volgende doenzet de computer uitvoor het geval deze is ingeschakeld. Als het is uitgeschakeld, beginnen we en laten we alles laden naar het toegangsscherm. Eenmaal hier moeten we op de afsluitknop klikken en de optie selecterenHerstarten, maar we zullen het moeten opgeven terwijl we detecla Shiftvan ons toetsenbord tegelijkertijd ingedrukt.

Vanaf hier vinden we het menuProblemen oplossen, wat ons toegang geeft tot de optie Reset, en dan kunnen we de procedure volgen die we in een van de vorige punten hebben gespecificeerd. We kunnen kiezen tussen het bewaren van de bestanden of helemaal opnieuw beginnen, afhankelijk van of we al het belangrijke hebben opgeslagen en een volledig formaat willen, of dat we onze bestanden liever behouden omdat we ze niet hebben opgeslagen en er ook geen tijd voor hebben.

Formatteer vanaf de opdrachtprompt

Voordat we het hebben over andere applicaties van derden waarmee we onze apparatuur kunnen formatteren, mogen we CMD ofsymbool van het systeem, een tool die Microsoft ons zelf aanbiedt en waarmee we onze schijf of een van de units kunnen formatteren.

Om dit te doen, zijn dit de stappen die we moeten volgen:

 • We openen een opdrachtpromptvenster ofCMD. Voer het venster uit en schrijf CMD of voer een zoekopdracht uit via het zoekvak op de taakbalk.
 • Eenmaal voor de opdrachtregel schrijven weschijfpart
 • We drukken op Enter om het gebruik van DISKPART te activeren.
 • Het volgende is het uitvoeren van de opdrachtlijst schijf
 • Het toont ons een lijst met systeemschijven of -eenheden.
 • We zoeken degene die overeenkomt met degene die we willen formatteren
 • We selecteren het met behulp van de opdracht,selecteer schijfnummer. Waar nummer we moeten vervangen door de schijf of eenheid die overeenkomt met degene die we willen formatteren.
 • Vervolgens voeren we de opdracht uitschoon
 • Het zal beginnen met het opschonen van alle bestanden en mappen op het geselecteerde station.
 • Vervolgens voeren we het commando uitmaak een primaire partitie.
 • Tenslotte voeren wij uitformaat fs=ntfsen we wachten tot het proces is voltooid.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (13)

Formatteren met apps van derden

We kunnen de computer formatteren vanuit Windows 10 zelf, of met een installatiemedium met het besturingssysteem en de bijbehorende assistent. Maar we hebben ook andere opties zoals bijvoorbeeld aLiveCD met GParted. Er zijn tools die ons helpen bij het formatteren als we niet weten hoe we dat moeten doen, maar je moet de stappen volgen en eerder een kopie hebben gemaakt met al je gegevens.

LiveCD met GParted

Dit programma weegt iets minder dan 200 MB; We zullen het moeten downloaden, maar we zullen ook TuxBoot moeten downloaden, dat kan worden gebruikt vanaf een Windows-computer en ook vanaf Linux-systemen. We zullen verdergaanpulsando ‘Pre-Downloaded’ en TuxBooten het selecteren van het .ISO-bestand dat overeenkomt met GParted. Zodra dit is gebeurd, selecteren we bij Type USB Drive en bij Drive moeten we het USB-apparaat selecteren dat we gaan gebruiken en dat al op onze computer is aangesloten, voor het geval het een USB-stick is. Als dit niet verschijnt, moeten we het vakje Show All Drives aanvinken en nadat we dit hebben gedaan, moeten we op 'Ok' klikken om de installatie te laten plaatsvinden.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (14)

Als we deze installatiemedia al hebben gemaakt, zullen we met GParted ervan moeten opstarten in plaats van vanaf de harde schijf waarop ons besturingssysteem is geïnstalleerd. Om dit te doen, kunt u terugkeren naar de sectie'Met een USB, pc-formattering', uit dezelfde tutorial, waar we uitleggen hoe u de BIOS-instellingen kunt wijzigen of UEFI-opstarten kunt configureren zodat het USB-flashstationprogramma in eerste instantie wordt uitgevoerd. Wanneer we dit hebben bereikt, moeten we GParted Live (standaardinstellingen) selecteren om het toetsenbord te configureren en wachten tot het systeem is opgestart.

Als we beginnen, vinden we de interface in de vorige schermafbeelding. Alle schijven die op het apparaat zijn aangesloten, zijn daar beschikbaar, evenals de bijbehorende partities, als deze bestaan.Formatteer een schijfHet is net zo eenvoudig als het selecteren, er met de rechtermuisknop op klikken en op de optie klikken'Formaat als'en kies vervolgens het bestandssysteem dat u wilt toepassen bij het formatteren van de opslageenheid.

Gebruik EaseUS Partition Master

Ookwe kunnen EaseUS Partition Master gebruiken, een van de beste formatteerprogramma's die momenteel verkrijgbaar zijn. Het valt op door het feit dat het een eenvoudige en zeer intuïtieve interface heeft in de bediening, iets wat uitstekend nieuws is, aangezien we geen grote kennis nodig hebben om met dit programma te werken. Er kunnen maximaal 32 schijven worden beheerd en het heeft een aantal zeer interessante functies, zoals het wijzigen van de grootte van een partitie, het concentreren van partities, het herstellen van een vorige partitie, het verdelen van vrije ruimte zoals we willen of het formatteren van de harde schijf van onze Windows-computer.

Is eengratis app, maar er zijn betaalde versies als je meer functies en meer mogelijkheden wilt. De versie waarvoor we niets hoeven te betalen, stelt ons in staat partities te formatteren, te verkleinen, te converteren of te klonen met een maximale schijfcapaciteit van 8 TB.

De professionele versie (54,95 euro) biedt ons alles in de gratis versie, maar we hebben ook geen maximale harde schijfcapaciteit, we kunnen het besturingssysteem naar SSD of HDD migreren, dynamische volumes beheren en het formaat van de partities wijzigen. Dan hebben we een Serverversie (240 euro) gericht op servers en een Unlimited-versie (465 euro) wat ideaal is als we een bedrijf hebben dat dit soort software regelmatig gebruikt. Het is niet de moeite waard om te betalen als u het programma gewoon één keer gebruikt om uw computer te formatteren en het jarenlang niet meer doet.

MiniTool Partitiewizard

In dit geval kijken we naar MiniTool Partition Wizard, een andere tool die ons zal helpenpartities beherenvan het team. Daarom kunnen we partities maken, verwijderen en kopiëren van de harde schijf van de computer. En niet alleen dit, maar het stelt ons ook in staat de grootte ervan te wijzigen of de stationsletter te bewerken. Bovendien gebeurt dit allemaal via een eenvoudige interface die niet erg ingewikkeld zal zijn om te begrijpen vanaf het eerste moment dat we deze applicatie voor pc proberen.

Het is ook belangrijk om te benadrukken dat dit programma compatibel is met bestandssystemenFAT, FAT32 en NTFS. Bovendien kan het erg handig zijn bij het opnieuw opbouwen van de Master Boot Record (MBR), het herstellen van een partitie en het onzichtbaar maken van een partitie.

Er moet rekening mee worden gehouden dat,MiniTool Partitiewizard, heeft een gratis versie die we van zijn website kunnen downloaden zonder een enkele euro te betalen, en het beste van alles is dat deze beschikbaar is in het Spaans. Voor meer gevorderde gebruikers die meer functies nodig hebben, zijn er echter ook enkele betaalde versies beschikbaar, zoals de Pro-versie, die $ 99 kost met een licentie voor maximaal drie pc's.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (15)

Paragon Partitiebeheerder

Een ander sterk aanbevolen hulpmiddel als het gaat om het beheren van onze HDD-, SSD-, USB-, geheugenkaart-, SD-kaartpartities en het kunnen uitvoeren van de formattering zonder complicaties dankzij de assistent die ons te allen tijde zal begeleiden, isParagon Partitiebeheerder, een programma waarmee we al deze acties en nog veel meer kunnen uitvoeren.

Onder enkele van de meest opvallende kenmerken kunnen we, afgezien van de mogelijkheid om schijven te formatteren, partities aan te maken en te verwijderen, praten over de mogelijkheid omhet verwijderen van de partitie ongedaan makenAls we er per ongeluk een hebben verwijderd, kunnen we dankzij de testomgeving ook de grootte van onze partities volledig aanpassen met een handige balk waarin we het maximum en het minimum instellen, we hebben ook de mogelijkheid omherverdeel niet-toegewezen ruimtetussen partities, of wijzig partitielabels, wat ons enorm zal helpen bij de organisatie ervan, en we hebben zelfs foutcontrole en -correctie.

Voor deze software hebben we een betaalde "zakelijke" licentie met vier verschillende jaarabonnementen vanaf $ 99, inclusief een proefperiode van 30 dagen, en we hebben ookde “community”-editie, de gratis versie,met minder opties, maar even nuttig, omdat het alle tools bevat die we nodig hebben om ons besturingssysteem te formatteren. Je vindt het op de officiële website onder de naamParagon Partition Manager Community-editie.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (16)

Secundaire schijven formatteren

Wat we hebben gezien zijn de manieren vanformatteer een computer; dat wil zeggen, het formatteren van de harde schijf die als hoofdschijf op een pc wordt gebruikt en waarop deze al is geïnstalleerd –o nee-eerder een besturingssysteem. Het kan echter ook zijn dat we het nodig hebbenformaateen secundaire schijf die op de computer is aangesloten. En met secundaire schijf kunnen we een andere harde schijf bedoelen, een solid-state schijf –SSD-,een pendrive of een geheugenkaart en vele andere. Dit is iets dat we kunnen doen in Windows 10, en op een eenvoudige manier, vanuit de toolSchijfbeheeren ook vanuit de systeembestandsverkenner zelf.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (17)

Formatteer een secundaire harde schijf (of SSD)

Voor deze taak gebruiken we de tool Schijfbeheer. We kunnen het vinden door het zoekvak op de taakbalk te gebruiken, de naam te typen en op de eerste optie te klikken die verschijnt. Wanneer we het openen, zullen we een nieuw venster zien dat lijkt op de vorige schermafbeelding. Daarin zien we de volumes, die overeenkomen met de opslageenheden en hun partities. Om de formattering op een schijf toe te passen, hoeven we deze alleen maar te selecteren en bovenaan op het rode 'X'-vormige pictogram te klikken omElimineren.

Dit soort wijzigingen die we kunnen uitvoeren, zoals het formatteren van een volledige opslageenheid of het verwijderen van een partitie om de opslagruimte te 'herverdelen', worden automatisch toegepast wanneer we de computer opnieuw opstarten. Dat wil zeggen dat we hier alle gewenste wijzigingen op de systeemeenheden kunnen toepassen, maar deze worden pas van kracht als de computer de volgende keer opnieuw wordt opgestart.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (18)

Formatteer een USB-flashstation of geheugenkaart

In dit geval is de tool die ons interesseert de eigen bestandsverkenner van het besturingssysteem. We openen het vanuit de Windows 10-taakbalk zelf, en eenmaal daar zullen we moeten zoeken'Dit team'in de navigatiebalk aan de linkerkant. Vanaf daar zullen we dan het menu zien'Apparaten en eenheden'met alle opslagmedia die fysiek op de computer zijn aangesloten. Dit is waar onze pendrive of geheugenkaart zal zijn –onder andere-en om dit apparaat te formatteren, hoeven we alleen maar met de rechtermuisknop te klikken en op de optie 'Formatteren' te klikken.

Hier worden de details van de schijf weergegeven met de opslagcapaciteit, het bestandssysteem, de grootte van de toewijzingseenheid en ook het ‘volumelabel’, wat in werkelijkheid de naam is waarmee we willen dat Windows 10 deze opslageenheid herkent. Daarna kunnen we de optie selecteren of niet'Snel formaat'en we zouden alleen maar op Start hoeven te klikken om het typische formatteringsproces op de genoemde opslageenheid uit te voeren.

Opmaak op laag niveau

Hijopmaakdat meestal wordt toegepast is a'snel formaat'. Bij dit type opmaak kunnen verwijderde bestanden worden hersteld, omdat informatie niet opnieuw wordt geschreven op de plaats waar er eerder bestanden waren –degenen die zijn verwijderd tijdens het formatteren-, maar er wordt eenvoudigweg de 'autorisatie' aan het systeem gegeven zodat het die opslagruimte kan gebruiken. Wanneer echter opmaak op laag niveau wordt toegepast, wordt willekeurige informatie herschreven in de leeg gelaten ruimte om te voorkomen dat een gebruiker later informatie kan herstellen die daar eerder was opgeslagen.

Voor deze taak kunnen we applicaties van derden gebruiken, zoalsDBAN o HDD Low Level Format. We nemen de HDD Low Level Format-applicatie als voorbeeld, hoewel de werking van beide tools vrijwel identiek is:

Cómo formatear un PC en Windows 10 (19)

Wanneer we HDD Low Level Format openen, vinden we een menu waarin alle aangesloten opslageenheden worden weergegeven, van harde schijven tot geheugenkaarten en USB-pendrives. Om op een van deze een opmaak op laag niveau toe te passen, moeten we degene selecteren die ons interesseert en op de optie 'Doorgaan' klikken. Zodra dit is gebeurd, wordt aanvullende informatie over het apparaat weergegeven en op een tweede tabblad kunnen we dit zien‘Low Level Formaat’, en dat is waar we naartoe willen gaan om de optie te selecteren'Formatteer dit apparaat'.Het is duidelijk dat we het vakje niet moeten aanvinken‘Voer snel wissen uit’, omdat dan een conventioneel snelformat wordt toegepast.

Wat te doen na het formatteren van een pc?

Zodra we de pc hebben geformatteerd, hebben we uiteraard eencomputer‘maagd’.Het enige dat eigenlijk verandert, is dat er voorheen een besturingssysteem en bestanden op de harde schijf waren geïnstalleerd, en nu zal die harde schijf schoon zijn. Daarom hangt het allemaal af van welk gebruik we willen geven aan de harde schijf die zojuist volledig gratis is geworden. Het meest voorkomende is dat het wordt gebruikt voor een nieuwe installatie, in welk geval we dit graag willen wetenhoe Windows 10 te installeren,stap voor stap, voor een schone installatie.

En als we een schone installatie van het besturingssysteem gaan doen, moeten we weten dat het weinig nut voor ons zal hebben als we de computer voor de eerste keer opstarten. Nu we ons in deze situatie bevinden, is het het beste voor ons om de 10 essentiële Windows 10-programma's te bekijken, de eerste die we moeten installeren wanneer we de computer voor de eerste keer opstarten nadat we de pc met Windows 10 hebben geformatteerd.

Eerste stappen na het formatteren

Zodra we de installatie hebben gedaan, kunnen we dat doeninstallerenen configureer de basisprogramma's die we tot onze beschikking hebben, naast het installeren van een goed antivirus-, beveiligingssysteem, computersuite en alles wat nodig is. Als we onze foto's en bestanden naar de computer gaan terugsturen, wordt het ten zeerste aanbevolen om uit voorzorg eerst de antivirus- en antimalware uit te voeren. We zullen ook moeten inloggen op de meest gebruikte diensten enzovoort, maar dat kunnen we beetje bij beetje doen als we nodig hebben. Dit is het enige waar we rekening mee zullen moeten houden als we hiermee geconfronteerd wordeneerste stappen na het formatteren van de pc:

 • In ieder geval moet u eerst de installatiestappen volgen en doorgaan met installeren enconfigureer onze basisprincipes.
 • Daarom kunnen we, als we dat willen, de bestanden die we willen behouden behouden, maar ze niet vaak op een externe harde schijf gebruiken, hoewel we ze, als we ze gaan gebruiken, moeten verzenden vanaf de plek waar we ze hebben opgeslagen. Natuurlijk, als we moeten installerengelicentieerde programma's, we moeten het bij de hand hebben om ze opnieuw te activeren.
 • Als de licentie voor Windows is, kunt u deze informatie bovendien controleren in Windows-instellingen, in Update en beveiliging en activering. Het vertelt u wat de situatie is en of het een sleutel- of digitale licentie heeft, evenals de versie van Windows die u mogelijk nodig heeft.
 • In het geval van andere programma's kunnen we deze installeren (let op dat u de computer niet te veel werk overbelast) en indien nodig configureren. Voor dechauffeurs,Als ze zichzelf niet hebben geïnstalleerd, zullen wij hetzelfde doen. Wij moeten ons identificeren in onzemailaccounts.
 • Maak van de gelegenheid gebruik om alles bij te werken naar de nieuwste versie als u dat nog niet heeft gedaan, zoals het geval kan zijn bij programma's, beveiligingssoftware en andere. Bewaar niets dat u niet nodig heeft, laat staan ​​dat het u schade zal berokkenen. Als u dus ergens aan twijfelt, doe het dan niet. Maar het is interessanter dat u alleen datgene neerlegt wat essentieel is.

Bovendien is het te allen tijde het meest aan te raden om informatie te formatteren en te herstellen.'s nachts, of wanneer we de computer niet nodig hebben voor werk of ander gebruik, omdat onze prestaties anders kunnen worden beïnvloed. Zo hebben wij de tijd om het proces rustig uit te voeren en op te lossen als er zich een probleem voordoet. En het allerbelangrijkste is om het met voldoende tijd te doen, aangezien het een proces is dat op dit moment volledig moet worden uitgevoerd. Wanneer het klaar istest heten controleer of alles klopt.

Heeft het niet gewerkt?

Als uw computer na het formatteren nog steeds traag is of niet goed opstart, moet u eerst controleren of alles echt gereed is. Dat wil zeggen dat u alle stappen correct hebt voltooid en dat het formatteringsproces correct is voltooid. Als de computer na het uitvoeren van de betreffende controles nog steeds niet goed werkt, is de kans groot dat dit bij u het geval isproblemen met een bepaald onderdeelof welke andere situatie dan ook. Daarom moet u mogelijk een technicus raadplegen, een onderdeel wijzigen of rechtstreeks naar een nieuw apparaat upgraden, hoewel dit niet de meest voorkomende is. Hoewel het de meest drastische oplossing is voor veel computerproblemen, kunt u het doen wanneer u maar wilt of nodig hebt.

Als uw computer (ongeacht of het een toren of laptop is) een normale harde schijf heeft, zou dit een goede optie zijnkoop een SSD.Op deze manier zorgt u ervoor dat uw computer veel sneller werkt wanneer u deze op uw Windows-systeem installeert. Ook zullen de programma's vloeiender werken en zullen de algemene prestaties van de computer verbeteren, waardoor het een goed alternatief is als u de levensduur van uw pc wilt verlengen.

Herstel uw licentie na het formatteren

Of u nu de schijf gaat formatteren, opnieuw installeert vanaf een kopie of de harde schijf moet vervangen, bij het herstellen wordt u om het licentienummer van het besturingssysteem gevraagd om dit te kunnen valideren en door te kunnen gaan met de uitbreiding. DeWindows-licentieHet heeft 5 reeksen van 5 cijfers of letters. Om erachter te komen welke het is, kunt u dit doen door te controleren of er een label met de licentiecode op de doos of op de achterkant van uw computer zit, op de Windows DVD die u bij de documentatie heeft ontvangen als u deze heeft aangeschaft of als u per e-mail per post bent aangekomen door erop te zoeken. U kunt ook apps voor licentieherstel gebruiken, zoals SoftKey Revealer. Als laatste redmiddel kunt u, indien mogelijk, contact opnemen met Microsoft als u het bestand niet kunt vinden voordat u gaat formatteren. Kopieer de licentie, want u heeft deze nodig.

Vooractiveer uw besturingssysteemna het opnieuw installeren van Windows moet u naarHome, Instellingen, Update en Beveiliging en Activering.Controleer of het is geactiveerd en dat is alles. Er zijn momenten waarop het niet nodig zal zijn, omdat het voor u voldoende zal zijn om u te identificeren met dezelfde e-mail waarmee u eerder was, omdat het eendigitale licentie.Als dit niet is gebeurd, controleer dan of u bent ingelogd met dat Microsoft-account en niet met een ander.

Herstel bestanden na het formatteren

Voordat we u vertelden dat de bestanden op uw computer na het formatteren niet meer kunnen worden hersteld. En de waarheid is dat het in theorie ook zo is. Maar in de praktijkEr zijn verschillende opties waar u gebruik van kunt makenmet de bedoeling documenten te herstellen die tijdens het formatteringsproces zijn verdwenen. Het belangrijkste is om te proberen uw bestanden zo snel mogelijk te herstellen om de kans te verkleinen dat ze voor altijd verloren gaan. De reden hiervoor is dat de verwijderde bestanden nog steeds op de schijf staan, maar wanneer u nieuwe documenten gaat opslaan, worden deze bovenaan geplaatst en worden de oude voor altijd verwijderd. Aan de andere kant, en tussen haakjes, onthoud dat gegevensherstel na formatteren veel eenvoudiger is als u vóór het formatteren een back-up hebt gemaakt van al het geheugen op uw harde schijf. Dat bespaart je een hoop kopzorgen.

Maar als u het nog niet heeft gedaan, zoals wij u vertellen, is er een oplossing. Wat u moet doen, is een gespecialiseerde tool installeren waarmee u dit kunt doen. Er zijn verschillende opties waar u gebruik van kunt maken, hoewel de meest aanbevolen optie isEaseUS-wizard voor gegevensherstel, die u een gratis versie of de betaalde Pro-versie biedt. Met de gratis editieu kunt maximaal 2 GB aan bestanden herstellendie zijn verwijderd in de opmaak, dus misschien is het een te klein aantal. Houd er echter rekening mee dat het programma u alle herstelbare bestanden laat zien en dat u dan degene bent die selecteert hoe u die 2 GB wilt gebruiken, dus misschien is het niet zo'n slechte optie. Als u wilt upgraden naar de Pro-versie, heeft u toegang tot onbeperkt herstel tegen een maandelijkse prijs van $69,95 of een jaarlijkse prijs van $99,95.

Cómo formatear un PC en Windows 10 (20)Andere aanbevolen optiesBinnen ditzelfde type software omvatten ze de Recuva- of Wise Data Recovery-programma's, maar het is een soort service die veel bedrijven in hun eigen voorstellen aanbieden.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Corie Satterfield

Last Updated: 26/11/2023

Views: 6549

Rating: 4.1 / 5 (62 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Corie Satterfield

Birthday: 1992-08-19

Address: 850 Benjamin Bridge, Dickinsonchester, CO 68572-0542

Phone: +26813599986666

Job: Sales Manager

Hobby: Table tennis, Soapmaking, Flower arranging, amateur radio, Rock climbing, scrapbook, Horseback riding

Introduction: My name is Corie Satterfield, I am a fancy, perfect, spotless, quaint, fantastic, funny, lucky person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.