Videogames en kinderen. Advies en zorg. Kliniek van de Universiteit van Navarra (2024)

  • Begin>
  • Controles en gezondheid>
  • Fases van het leven>
  • Jeugd>
  • Videogames en kinderen
  • Videogames zijn computerprogramma's die, aangesloten op een scherm of televisie, een video- en audiosysteem integreren.
  • Net als televisie heeft het juiste gebruik van videogames positieve effecten op het kind of de adolescent.
Videojuegos y los niños. Consejos y cuidados. Clínica Universidad de Navarra (1)

Heeft u ons nodig om u te helpen?

EEN AFSPRAAK AANVRAGEN

Ik wil meer informatie opvragen

Invoering

Videogames zijn computerprogramma's die, aangesloten op een scherm of televisie, een video- en audiosysteem integreren. Via dit systeem kan de gebruiker ervaringen beleven met activiteiten die hij in werkelijkheid niet zou beoefenen. Deze videogames begonnen zich vanaf de jaren tachtig onstuitbaar te verspreiden, vonden een plaats in veel huizen en genereerden een markt om hen heen die grote economische druk uitoefende.

Er zijn recente statistieken die het gebruik van deze spellen bij één op de vier Spaanse adolescenten aantonen. Aan de andere kant is de verspreiding ervan onder jongens veel groter dan onder meisjes. Dit kan te wijten zijn aan de inhoud ervan, maar er zijn onlangs ook games op de markt gebracht die op hen gericht zijn om ze aan te trekken. Om deze reden is het, ook al richt ik mij voornamelijk op kinderen, een probleem dat beide geslachten in gelijke mate kan treffen. De effecten ervan op adolescenten en vooral op kinderen zijn veel besproken en worden gewoonlijk als schadelijk geclassificeerd, vooral voor laatstgenoemden.

Volgens recente onderzoeken zou het gebruik ervan schadelijk zijn, afhankelijk van het type games dat wordt gebruikt (inhoud) en de tijd die eraan wordt besteed. Als het over videogames gaat, heb ik geprobeerd afzonderlijk commentaar te geven op de mogelijke schadelijke en gunstige effecten, evenals een reeks aanbevelingen voor het juiste gebruik ervan.

Schadelijke gevolgen

Videogames kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Bepaalde schadelijke effecten op de gezondheid van kinderen die eenvoudigweg voortvloeien uit het gebruik ervan zijn bewezen. In een klein percentage (volgens sommige auteurs 1%) veroorzaken ze aanvallen bij kinderen met een voorgeschiedenis van epilepsie. De oorzaak van deze crises zou te wijten zijn aan flitsen en veranderingen in de intensiteit van kleuren.

Deze herhaaldelijk geproduceerde veranderingen zouden hersenstimuli produceren die op hun beurt deze crises zouden veroorzaken. Naast deze effecten die optreden bij een gepredisponeerde populatie, zal ik me concentreren op de schadelijke gevolgen van misbruik van inhoud en gebruik die alle kinderen of adolescenten kunnen treffen.

Problemen als gevolg van ongecontroleerd gebruik van videogames

Enerzijds worden de schadelijke effecten van overmatig gebruik veelvuldig beschreven in de literatuur. Het ongecontroleerde gebruik van deze spellen kan een ernstige stoornis in het leven van kinderen en adolescenten veroorzaken. De obsessieve speler heeft de controle over het spel verloren. Het is het spel zelf dat bepaalt hoe ver het kan gaan. Meestal wordt deze situatie geleidelijk bereikt. In eerste instantie wordt het gebruik van videogames sporadisch gedaan, daarna neemt de frequentie toe totdat het vrijwel dagelijks wordt. Op dit moment is de situatie zeer riskant, met gevolgen voor andere aspecten van het gewone leven.

Hij Afdeling KindergeneeskundeHet beschikt over verschillende gespecialiseerde eenheden die een betere diagnose en behandeling van het kind mogelijk maken, waarvan sommige multidisciplinair zijn.

Onder hen vallen de volgende op: Intensive Care, Neonatologie, Ademhalingsstelsel, Reumatologie en Musculoskeletale Pathologie, Neuropediatrie, Pediatrische Oncologie, Endocrinopediatrie, Gastro-enterologie, Pediatrische Noodgevallen en Voeding.

Naast deze eenheden werkt de afdeling Kindergeneeskunde multidisciplinair samen op het gebied van kinderchirurgie, dermatologie, cardiologie, oogheelkunde, aandoeningen van het bewegingsapparaat en andere specialiteiten.

Een zeer gespecialiseerd verpleegkundig team is verantwoordelijk voor de opvolging van het kind tijdens zijn ontwikkeling. Ze hebben uitgebreide ervaring in de zorg voor kinderen en het ondersteunen van ouders bij het dagelijks oplossen van hun twijfels.

Als de verslaving aan videogames erger wordt, kan de speler volgens sommige auteurs uiteindelijk een echte gokker worden. Het leven van de speler draait om de videogame, waarbij hij al zijn gedachten erop concentreert en zelfs zijn toevlucht neemt tot leugens of trucs om door te gaan met spelen. Op dit punt komt het gebruik van videogames vóór andere activiteiten zoals sporten, lezen of contact met vrienden. Er is zelfs sprake van een breuk met het sociale leven, wat leidt tot isolement met ernstige gevolgen (versterking van het individualisme). In de ernstigste gevallen zorgt het overmatig beoefenen van deze spelletjes ervoor dat het kind uit de echte wereld ontsnapt en zichzelf opsluit in een virtuele wereld.

De aandacht die aan het spel wordt besteed, veroorzaakt uitputting en vermoeidheid van het zenuwstelsel, met het optreden van symptomen van depressie of angst. In deze gevallen vindt er een aanzienlijke verslechtering van de academische prestaties plaats, met gebreken in de aandachtsspanne en een opvallend gebrek aan interesse in schoolactiviteiten. Ten slotte verliezen deze kinderen de controle over zichzelf, wat zelfs leidt tot het optreden van ontwenningsverschijnselen als ze deze niet kunnen beoefenen of als hen het gebruik ervan wordt ontzegd, samen met impulsief en gewelddadig gedrag.

Overmatig gebruik van videogames is ook in verband gebracht met een groter risico op het ontwikkelen van een sedentaire levensstijl die schadelijk is voor de gezondheid van kinderen of adolescenten. Deze sedentaire levensstijl, geholpen door de consumptie van schadelijk voedsel (snoep), veroorzaakt de schijn van overgewicht en obesitas.

Andere gevolgen die verband houden met het voortdurende en langdurige gebruik van videogames zijn het optreden van ongemak in de ogen met symptomen van irritatie wanneer de knipperende bewegingen die het hoornvlies smeren niet worden uitgevoerd vanwege de aandacht die aan het spel wordt besteed. Hoofdpijn kan frequent voorkomen, vooral als kinderen geen gecorrigeerde gebreken in de gezichtsscherpte hebben. Ook kunnen door de tijdens het spel aangenomen houdingen spierpijn of houdingsondeugden optreden, die zeer schadelijk zijn voor een groeiend organisme. Het optreden van ongemak in de hand en pols als gevolg van de ontwikkeling van tendinitis of ontsteking van de pezen is vaak waargenomen.

Problemen die voortkomen uit de inhoud

De schadelijke gevolgen voor de gezondheid van het kind zijn ook afhankelijk van de inhoud van de videogames. Als de interesse zich concentreert op een bepaald soort spellen, wordt de beoefening ervan repetitief, waardoor de creativiteit van het kind of de adolescent wordt beperkt, wat leidt tot een ware atrofie van het verbeeldingsvermogen. Vooral schadelijk zijn gewelddadige games (oorlog, vernieling, straatgeweld, misbruik), met een racistische of seksistische inhoud (vrouw als prijs of slachtoffer).

Deze videogames kunnen zeer pathologische gedragspatronen introduceren in een zich ontwikkelende persoonlijkheid zoals die van het kind. In die zin mogen we niet vergeten dat de persoonlijkheidsontwikkeling in de kindertijd en adolescentie onder andere afhangt van modellen of stereotypen waarop het kind of de adolescent zijn aandacht richt.

In tegenstelling tot de figuur van ouders en net zoals foutieve modellen van helden schadelijk kunnen zijn, kunnen we het vreselijke effect dat deze fictieve personages kunnen hebben met dit agressieve gedrag en minachting voor anderen (xenofobie, machismo, enz. ...) niet negeren.

Problemen die voortvloeien uit de economische kosten

Een ander zeer schadelijk effect van videogames op kinderen en adolescenten komt voort uit de consumentistische druk die op hen en uiteindelijk op hun ouders kan worden uitgeoefend. De aanschaf van apparaten met hoge financiële kosten kan een geschenk of prijs zijn die niet in verhouding staat tot het beoogde doel. Bovendien vormt het bezit van deze apparaten een element van discriminatie vergeleken met andere kinderen die ze niet kunnen hebben. We mogen ook niet vergeten dat de belangstelling voor een bepaald spel doorgaans beperkt is. Wanneer een spel onder de knie is, gaat de speler meestal op zoek naar het volgende, waarbij hij een cyclisch ritme tot stand brengt dat enkele maanden of weken kan duren. Dit kan aanzienlijke financiële kosten met zich meebrengen voor een kind of adolescent, wat er in bepaalde gevallen toe kan leiden dat zij zelfs kleine diefstallen of overvallen plegen.

positieve effecten

Er zijn in ieder geval ook bepaalde positieve effecten van het juiste gebruik van videogames beschreven. Het uitwisselen van games kan het sociale contact en de deelname aan gemeenschappelijke activiteiten bevorderen. In die zin is het een andere manier om het contact tussen vrienden en andere hobby's (sport, lezen) te onderhouden of te bevorderen. Het bereiken van een bepaald doel door het kind om een ​​prijs te behalen of het spel af te ronden, moedigt hem aan daarin te volharden.

Op deze manier kan het verwerven van een groter vermogen tot volharding in de inspanning worden aangemoedigd. Bovendien zal het kind bij veel gelegenheden verliezen, waardoor de tolerantie ten aanzien van mislukkingen en het besef van het belang van moeite om het opnieuw te proberen als een doel niet wordt bereikt, kunnen worden vergroot. De behoefte aan snelheid bij het nemen van beslissingen maakt het kind vatbaar om op deze manier te handelen, zonder zich overmatig door twijfels te laten meeslepen.

Games zijn ook nuttig als het gaat om het bevorderen van visuele en handmatige coördinatie, waardoor de verwerving van handmatige vaardigheden wordt verbeterd. Het geheugen en het vermogen om numerieke concepten en kleuridentificatie te onthouden worden gestimuleerd, waardoor het contact van het kind met de computeromgeving wordt vergemakkelijkt.

aanbevelingen

Zoals bij veel activiteiten kan het gebruik van videogames nuttig of schadelijk zijn, afhankelijk van hoe we ze gebruiken. In die zin kunnen er enkele aanbevelingen worden gedaan.

  1. Beheers de tijd die u eraan besteedt:
    Allereerst is het belangrijk om het gebruik ervan te beperken, en er zelfs een bepaalde ruimte aan te wijden in het schema van het kind (vooral tijdens vakanties). Sommige auteurs stellen voor om niet meer dan drie tot vier uur per week aan het beoefenen van deze activiteit te besteden. We kunnen het zelfs gebruiken als positieve versterking voor andere activiteiten of educatieve doelstellingen. Ze kunnen erg nuttig zijn als we ze als beloning gebruiken (als ze hun huiswerk afmaken, als ze thuis helpen, enz...). Ze kunnen ook een goede manier zijn om de kleintjes te helpen.
  2. Bewaak de inhoud van videogames:
    Adequate controle over de spelinhoud blijft van groot belang. Bij de aanschaf moeten we ervoor zorgen dat ze geschikt zijn voor de leeftijd van het kind. We zullen proberen ze voor de eerste keer te gebruiken om ervoor te zorgen dat ze geen gevaar opleveren.
  3. Verbeter het gezinsleven:
    We mogen niet vergeten dat het misbruik van videogames een gevolg kan zijn van het ontbreken van een adequaat gezinsklimaat. Videogames worden door kinderen en vooral door adolescenten geadopteerd om een ​​leegte op te vullen. Ouders kunnen door hen als verre en vreemde elementen worden beschouwd. Om dit te voorkomen kunnen we gaan deelnemen aan spelletjes en deze gebruiken als extra stimulans om de communicatie en het contact met onze kinderen te bevorderen, ook al duurt dit even.
    Deze keer dat we ons alleen wijden aan het samenzijn met onze kinderen zal nooit een verlies zijn, integendeel. Aan de andere kant mogen we videogames nooit beschouwen als vervanging voor gezinseducatie en nog minder als babysitter gebruiken. Ten slotte mogen we niet vergeten dat we bovenal een houding van inclusief onderwijs aan kinderen moeten handhaven. Videogames kunnen een missie vervullen in een bepaald facet van het onderwijs, die wordt aangevuld met andere activiteiten zoals kunst, sport of lezen.
  4. Detecteer situaties met een hoog risico.
    Ouders moeten alert zijn wanneer het kind of de adolescent gedrag vertoont dat niet is aangepast aan het juiste gebruik van videogames. Onder de mogelijke afwijkingen die we kunnen waarnemen, kunnen de volgende voorkomen:
  • Dwangmatig gebruik van de spelcomputer, zoals het aanzetten zodra u opstaat, het benutten van vrije tijd, hoe klein ook, om deze te gebruiken, of er naartoe haasten als andere taken klaar zijn.
  • Opkomst van veranderingen in gedrag (impulsiviteit, geweld) en schoolprestaties.
  • Ontwikkeling van overdreven individualisme.
  • Het opgeven van andere activiteiten of hobby’s zoals sporten, lezen of uitgaan met vrienden.
  • Het uitvoeren van kleine diefstallen en daaruit voortvloeiende ontkenning van het probleem wanneer er vragen over worden gesteld.

Op dit punt, en in de aanwezigheid van gegevens die kunnen wijzen op het bestaan ​​van een ernstig probleem met betrekking tot videogames, zal het raadzaam zijn om gebruik te maken van het advies dat leraren, adviseurs of specialisten op dit gebied ons kunnen geven.

Videogames en kinderen. Advies en zorg. Kliniek van de Universiteit van Navarra (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 6291

Rating: 4.6 / 5 (46 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.